Preventiva in ustna higiena

Oralno zdravje je tesno povezano s splošnim zdravjem. Veliko patoloških sprememb v ustih je odsev splošnega zdravstvenega stanja  in obratno, bolezni zob in mehkih tkiv v ustih lahko vplivajo na splošno zdravje posameznika. Bolje preventiva kot kurativa. Priporočamo redne stomatološke preglede minimalno na 6 mesecev, obvezno pa na 1 leto, pri katerih preverimo zdravje zob  in obzobnih tkiv. Smo pozorni na začetne kariozne spremembe, dotrajane zalivke, prisotnost zobnega kamna in vnetja obzobnih tkiv ter ostale spremembe mehkih tkiv v ustih.

Za ohranitev oralnega zdravja je ključnega pomena izvajanje ustrezne ustne higiene. Zobe si moramo umivati dva krat dnevno, s krožnimi gibi pod kotom 45 stopinj, kar pomeni, da so ščetine obrnjene proti dlesnim, ki jo tudi blago masirajo med ščetkanjem zob. Pri uporabi električne ščetke ne smemo pritiskati na zobe. Zelo pomembno fazo pri izvajanju ustne higiene predstavlja tudi čiščenje medzobnih  prostorov, z  uporabo medzobne ščetkice ter zobne nitke za zelo tesne medzobne prostore. Interdentalno čiščenje je zelo pomembno, ne samo zaradi znižanja incidencije kariesa in gingivitisa, temveč tudi zaradi izboljšanja celotne oralne higiene. Obstajajo različne velikosti interdentalnih ščetkic, odvisno od velikosti medzobnih prostorov. Po ščetkanju zob, usta ne spiramo z vodo.

Uporaba  strgala za jezik omogoča odstranjevanje nakopičenih bakterij s površine jezika, ki so glavni vzrok za slab ustni zadah pri zdravem parodontalnem tkivu. V primeru prisotnost zobnega kamna je potrebno, s pomočjo ultrazvoka, opraviti profesionalno čiščenje trdih in mehkih oblog, ki se nahajajo nad in pod nivojem dlesni. Če so prisotna zabarvanja zob, zaradi kajenja, kave, vina ali čaja,  zobe peskamo z modernim peskalnikom, ki ne poškoduje zob, nato spoliramo s profesionalno pasto in ščetkico, da so zobne površine gladke in sijajne. Paciente spodbujamo in motiviramo glede pravilne tehnike čiščenja zob in izvajanja ustrezne ustne higiene.

Odvisno od potreb posameznika,  svetujemo tudi uporabo ustne vode s klorheksidinom v različnih koncentracijah, ki delujejo  močno antiseptično. Klorheksidin kot antiseptik lahko zmanjša količino škodljivih ustnih anaerobov.  Antiseptiki se sicer ne smejo uporabljati pogosto in dolgotrajno, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavijo diskoloracija zob in jezika ter motnja okusa. Na zdravje zob  in ustne votline v veliki meri  vpliva tudi prehrana. Priporočamo čim manj vnosa sladkorja, kisle hrane in pijače. Po uživanju limone, limete, brusnice ali drugih kislih pijač, ustno votlino izplaknemo z vodo in odložimo ščetkanje zob vsaj za 30-60 minut. 

Za žejo je najboljša pijača voda, ki je moramo vsak dan zadostno popiti, saj človeško telo vsebuje veliki delež vode. Če se oceni, da obstaja povečano tveganje za nastanek kariesa ali porast nastanka novih karioznih lezij v določenem časovnem obdobju, se lahko uporabljajo  različni fluoridni preparati za premaz zob, v obliki gelov ali lakov v zobni ambulanti, tako pri otrocih, kot tudi pri odrasli populaciji. Fluor ima pozitiven učinek na zobe, preprečuje demineralizacijo, ki predstavlja začetek vsake kariozne lezije  in spodbuja remineralizacijo že začetega kariesa. Postopek prevencije s fluoridnim preparatom se izvaja po temeljnem profesionalnem čiščenju zobnih oblog. Med preventivne ukrepe sodi tudi zalitje fisur pri otrocih. Ugrizne ploskve zob so zgrajene tako, da imajo na svoji površini različno globoke jamice in fisure, ki predstavljajo idealen dom za ustne bakterije, ki se  razmnožujejo in hranijo z ostanki hrane, ki jo pojemo. Če je higiena nezadostna,  je ugrizni relief odlično mesto za nastanek kariesa, posebej pri zobeh, ki izraščajo. S pomočjo posebnih materialov, na predhodno ščetkani in pripravljeni zobni površini, zapolnimo  globoke jamice in fisure  kočnikov in ličnikov. Potem zob posvetimo z polimerizacijsko lučko, da se material strdi. 

Zalitje je priporočljivo narediti čim prej po izrastu stalnih zob. Za zalitje fisur se odločimo individualno, odvisno od anatomske značilnosti ugriznih površin.