Estetsko zobozdravstvo

V skladu z današnjimi potrebami po zdravih, lepih in belih zobeh, mora vsak poseg v pacientovih ustih, dati vrhunske, estetske rezultate in biti v harmoniji z žvečilnim sistemom in obrazom.

 

Beljenje zob

V današnjem svetu sta estetika in svetlejša barva zob zelo pomembni in v veliki meri vplivata  na pacientovo samozavest. Z beljenjem  se  lahko spremeni barva zob za več odtenkov po barvni lestvici. Zobje so enostavno bolj beli in sijoči,  polepša se pacientov nasmeh in pacient z zadovoljstvom pokaže svoje bleščeče zobe. Naravna barva zob je zelo individualna in se spreminja s starostjo. Na barvo zob vplivajo različni zunanji in notranji faktorji kot so: genetski dejavniki, degenerativne spremembe, nekatera zdravila, hrana in pijača (uživanje kave, črnega čaja, vina, kurkume, borovnic, sojine omake). Pri kadilcih se katran iz cigaret nalaga na zobne površine in povzroča rjavo zabarvane zobje. Predpogoj za beljenje zob so zdrave dlesni in zobje. Pred beljenjem zob se morajo sanirati vse kariesne lezije na zobeh in plombe, ki ne tesnijo. Morajo se odstraniti vse trde in mehke obloge, zunanja pigmentacija, potrebna je dobra izvedba ustne higiene. Beljenje ne vpliva na barvo obstoječih protetičnih konstrukcij in belih zalivk v ustih. Obstaja več različnih tehnik beljenja zob. Beljenje se lahko izvaja na vitalnih in avitalnih zobeh. Našim pacientom nudimo možnost profesionalnega beljenja v ordinaciji in doma.

 

Beljenje zob doma (home bleaching)  

Postopek beljenje zob  doma poteka tako, da zobni tehnik najprej, na osnovi odtisa, naredi  prozorno opornico, ki je prilagojena vsakemu posamezniku in se tesno prilega na zob ter onemogoča iztekanje belilnega gela in poškodbo mehkih obzobnih tkiv, kar lahko vpliva na končni rezultat beljenja. Pacient doma, tekom dneva ali po zadnjem obroku, opravi higieno zob ter v opornico, po navodilih zobozdravnika, nanese belilni gel. Opornico z belilnim gelom nosi eno ali več ur na dan, odvisno od koncentracije belilnega gela. Rezultati so vidni že po nekaj dneh. Za doseganje zadovoljivega rezultata je običajno potrebnih 14 dni. Po tej tehniki beljenja zob preobčutljivosti zob skoraj da ni, opornice vam lahko ostanejo in čez kakšno leto so ponovno uporabne. Zaradi manjših koncentracij belilnega gela, je tehnika beljenja zob doma varen postopek in pacient ima večji nadzor, mora pa paziti na dlesni in eventuelno preobčutljivost zob. Za tehniko beljenja doma uporabljamo belilni geli na osnovi karbamid peroksida v različnih koncentracijah.

 

Beljenje zob v ordinaciji (in office)

Za hitrejši učinek beljenja, se pacient lahko odloči  za beljenje v ordinaciji z belilnim gelom Opalescense Boost, na osnovi vodikovega peroksida.

Profesionalno beljenje zob v ordinaciji izvaja zobozdravnik. Usta in mehka tkiva morajo biti zaščitena, da ne pride do poškodb mehkih tkiv v ustih, zaradi visoke koncentracije belilnega gela in potem v dveh zaporednih nanosih na zobe nanašamo belilno sredstvo. Po beljenju lahko pride do povečane preobčutljivosti zob. Zobe zato premažemo s preparatom za desenzibilizacijo zob. Svetuje se, da 24 ur po beljenju, pacient ne uživa preveč vroče, mrzle, kisle ali obarvane hrane ter gazirane pijače. Za vzdrževanje učinka je potrebna izvedba dobre ustne higiene, temeljito čiščenje zob po uživanju pigmentirane hrane in pijače, opravljanje redne stomatološke kontrole in izvajanje profesionalne  ustne higiene.

 

Beljenje avitalnih zob (walking bleach)

Zdravljeni zobje pogosto izgubijo svojo naravno barvo ter potemnijo. Za beljenje avitalnih zob uporabljamo tehniko notranjega beljenja, ki se izvaja z belilnim gelom Opalescense endo na osnovi vodikovega peroksida. Če je polnitev zdravljenega zoba nezadostna ali porozna, oziroma, če obstaja periapikalno vnetje, se mora ponoviti endodontsko zdravljenje tega zoba in šele potem izvajati beljenje. V zob vstavimo vložek belilnega gela  in ga oskrbimo z začasno zalivko. Vložek  moramo zamenjati v roku nekaj dni. Po beljenju zobe oskrbimo z direktno estetsko zalivko ali indirektnim protetičnim izdelkom.

 

Estetske kompozitne zalivke

Estetske kompozitne zalivke danes predstavljajo standardno klinično storitev pri vsakdanjem delu v zobni ambulanti. Manjše defekte trdih zobnih tkiv zaradi kariesa, travme ali nekarioznih lezij, lahko saniramo z uporabo najsodobnejših dentalnih materialov. Da bi preprečili kontaminacijo  zobne površine s tekočinami iz ustne votline in zagotovili absolutna suhost,  ki kasneje vpliva na kakovost in trajnost kompozitne restavracije, uporabljamo gumijasta opna, ki tesno zaobjamejo zob, na katerem izdelujemo zalivko. Zobje se preparirajo po principu minimalno invazivnega pristopa, da bi se ohranilo čim več trdega zobnega tkiva. Za izdelavo kompozitnih zalivk se uporablja adhezivna tehnika, pri kateri z lepilnimi tekočinami  kemično vežemo kompozitni material na predhodno pripravljen  zob in ga  polimeriziramo  pod vplivom modre svetlobe. Direktno estetsko restavracijo izvajamo z večplastnim nanosom barvno usklajenega kompozitnega materiala. Z manualno spretnostjo terapevt oblikuje zalivko, ki ne samo, da povrne funkcijo, temveč tudi  posnema naravno obliko in barvo zoba. Na koncu zalivko spoliramo za večji sijaj in gladko površino. Izdelava direktnih, večjih kompozitnih restavracij zahteva daljšo obravnavo.

 

Inlay, onlay, overlay

V primeru, kadar je zobna krona preveč poškodovana, da bi se sanirala, se odločamo za izdelovanje indirektnih restavracij narejenih v zobnem laboratoriju. Glavna razlika med inlay, onlay, overlay indirektnimi restavracijami (delnimi prevlekami) je v velikosti poškodbe in površini zoba, ki ga je potrebno nadomestiti. Zob se ustrezno preparira in odtisne. Potem, na osnovi odtisa v zobnem laboratoriju, s pomočjo CAD/CAM tehnologije, zobni tehnik izdela zelo natančno indirektno zalivko iz kompozita ali keramike. Zaradi natančnega tesnjenja robov keramični inlay, onlay ali overlay zagotavljajo dolgo življenjsko dobo zoba.  Ohrani se več trde zobne substance kot pri prevlekah in tudi trdnost in estetika je boljša, kot pri kompozitnih restavracijah. Prednost kompozitnih  indirektnih restavracij je možnost popravila že v zobozdravstveni ambulanti. Cementirajo se s posebni adhezivnimi cementi.

 

Zobne luske

Zobne luske so visoko estetski protetični izdelki, s katerimi se nadomesti vidni del zoba, in so indicirani predvsem za sprednje zobe. Izgledajo popolnoma naravno, odlikuje jih visoka prosojnost in estetika,  kar  zagotavlja popoln videz. Estetske luske so primerne za reševanje manjših nepravilnosti zob (barva, oblika, velikost, položaj) in so zato indicirane za zabarvane zobe, odkrhnjene robove zob, zapiranje dijastem,  pri neravni zobni površini ali nepravilno poravnanih zobeh. Obstajajo različne keramike za izdelovanje lusk. Pristop izdelovanja, pa je lahko analogni, ko zobni tehnik manualno izdela luske po klasični metodi ali z digitalno metodo z uporabo računalniškega sistema CAD/CAM. Ob strokovni izdelavi in ustrezni higieni pacienta, je takšna estetska oskrba pacienta dolgotrajna, zaradi velike tlačne trdnosti keramike. Zobne luske se lahko namestijo brez priprave zoba, odvisno od indikacije. Takrat govorimo o non- prep luskah.

Za vrhunski estetski dosežek je potreben individualni pristop. Postopek izdelovanja lusk poteka običajno v štirih obiskih. Veliko časa se porabi za analizo in načrtovanje bodočega protetičnega izdelka. V fazi načrtovanja je zelo pomembna komunikacija med zobozdravnikom in zobnim tehnikom. V pogovoru s pacientom, se pri prvem obisku analizirata njegovo lice in nasmeh, naredi se klinični pregled in odtis. Pacient nam pove svoje želje in pričakovanja. Naredi se dentalna fotografija zobovja in lica. Zobni tehnik, na osnovi zbranih podatkov, naredi modelacijo zob v vosku (wax-up) oz. zobje se računalniško oblikujejo ter se naredi 3D tiskani model (digitalni wax-up), na osnovi katerega se s pomočjo začasnih materialov lahko v ustih preizkusi prototip načrta terapije (mock-up), bodoče protetične restavracije. Analiziramo videz in funkcijo, harmonijo zob in lica. Če je potrebno, naredimo ustrezne popravke. Ta faza je zelo pomembna in neizogibna pri načrtovanju večjih  protetičnih rehabilitacij. Posegi so minimalno invazivni. Obrusimo minimalni del sklenine. Za cementiranje lusk se uporabljajo adhezivni cementi. Zobne luske se lahko naredijo tudi direktno v ustih v enem obisku. Za ta namen se uporabljajo najsodobnejši visoko estetski kompoziti, ki do potankosti posnemajo videz naravnih zob. Trdost  in obstojnost  takšnih lusk je manjša. Dobra lastnost je, da jih je možno popravljati.

 

Polnokeramične prevleke

Polnokeramične prevleke so visoko estetski protetični izdelki, ki so v  popolnosti izdelani iz keramike ali v kombinaciji keramike in stekla.

Konstantna evolucija materialov in tehnologij, ki se uporabljajo v dentalni medicini, zahteva kontinuirano izobraževanje, širjenje  in nadgrajevanje znanja zobozdravnika. Spreminjajo se tudi indikacije za njihovo uporabo. Z razvojem  nove keramike z visoko trdoto je možna uporaba polnokeramične prevleke v stranskem sektorju, ki prenaša velike grizne sile.

Polnokeramične prevleke predstavljajo najboljši nadomestek naravnih zob. Odlikuje jih velika estetika, prosojnost, so prijazni do  mehkih tkiv v ustih. Uporabni so pri ljudeh, ki so alergični na kovine. Rob prevleke je v barvi zob.

 

Steklo-keramične prevleke

Visoko estetski protetičen izdelek, biokompatibilen, visoka prosojnost. Z odličnim prepuščanjem naravne svetlobe daje vrhunske rezultate in ustvarja naraven bleščeč nasmeh. Potrebno je minimalno invazivno brušenje trdih zobnih tkiv, zato je primeren posebej v estetski coni, ki s svojimi lastnostmi posnema naravni videz zoba.

 

Keramične prevleke iz cirkonijevega dioksida

Cirkonijev dioksid dandanes postaja standard v fiksni protetiki, nasploh pa za velika protetična dela.

Cirkonijev dioksid je keramika z izjemno mehansko odpornostjo, je na nivoju kovine, je biokompatibilen, ima dobro prosojnost, prevleke imajo zelo naraven videz in lepo barvo.  Brušenje zob za izdelovanje prevlek s cirkonijevim dioksidom je manj invazivno kot pri kovinsko keramičnih prevlekah. Je tudi prijaznejše do zob v nasprotni čeljusti, ker je manjša abrazija v primerjavi s kovinsko  keramiko. Cirkonijev dioksid je odličen material tudi za izdelavo prevlek in mostičkov na implantatih. Izdelava je  izključno avtomatizirana v reskalnih enotah,  računalniško vodena  s pomočjo CAD/CAM sistema.

 

Zobni nakit

Postopek vgrajevanja zobnega nakita je zelo enostaven, poteka brez bolečin in je popolnoma neškodljiv za zobe. Primeren  je za vse spole. Lahko se kadarkoli, po želji in brez posledic odstrani. Pritrdi se z lepljenjem za predhodno pripravljeno površinsko strukturo zoba, s pomočjo polimerizacijske lučke .

 

Nevidni zobni aparati

Če je položaj zob neustrezen, se lahko popravi z uporabo zaporedja plastičnih opornic. Predstavlja minimalno invaziven postopek. Opornice so udobne in popolnoma neopazne ter se lahko snamejo pri izvajanju ustne higiene in pri jedi. V sodelovanju s specialistko ortodontije dr. Nadeždo Stanojević, vam v našem dentalnem studiu ponudimo  »Shine« nevidni zobni aparat. Je prvi slovenski sistem nevidnih zobnih aparatov, ki temelji na vrhunski tehnologiji.